Над 8300 са нарушенията в търговски обекти и заведения в Бургаско до края на октомври

20:20, 26 ное 16 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8387 са констатираните нарушения от общо 377 проверки за периода 1 януари - 31 октомври в област Бургас. Това каза на пресконференция Красимира Георгиева - началник отдел в местната Инспекция по труда. Около 2/3 от тези нарушения са във връзка с неправомерност в трудовите правоотношения - с прекратяването им или със заплащането.

От началото на годината до месец октомври са съставени 531 акта за установени административни нарушения. По-голямата част са свързани отново с трудовите правоотношения. 161 общо са актовете за липса на съставени сключени трудови договори, а 116 са тези за неизплатени трудови възнаграждения.

„За съжаление, продължава тенденцията за неизплащане на заплати“, заяви Красимира Георгиева.

Общо 3064 са нарушенията по отношение на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. През летния сезон традиционно усилията на Инспекцията по труда са били насочени към сферата на туризма.

„Констатираните нарушения там са много и проблемите се задълбочават. Те са свързани най-вече със осигуряването на работна ръка. Много трудно работодателите намират и качествени работници“, каза още Георгиева.

По нейните думи в момента сферата на строителството е с приоритет, тъй като след приключване на летния сезон се увеличава строителството в областта. Проверяват се и обектите, които се санират.

През есента се набляга и на проверки в селското стопанство във връзка с ежедневните договори, които се сключват с много нови работници, необходими за есенното прибиране на реколтата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама