Еврофинансиране на социалното предприемачество представиха в Търговище

19:34, 23 ное 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният информационен център – Търговище приключи кампания по представяне на отворената за кандидатстване процедура „Развитие на социалното предприемачество”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Предвидената безвъзмездна финансова помощ е от 50 хил. до 391 хил. лв. Това стана ясно на срещите в общините Търговище, Попово и Антоново, на които участваха работодатели, представители на предприятия и кооперации на хора с увреждания, на общини, неправителствени организации и др.

Експертите обясниха, че общият бюджет на процедурата е 15 млн. лв., а крайният срок за подаване на проектни предложения е 5 януари догодина.



Сериозен интерес към процедурата беше провокиран във всички населени места, тъй като се предоставя възможност за създаване на ново или за развитие на вече съществуващо социално предприятие. Финансирането е безвъзмездно -  на 100 %, а кръгът на допустимите кандидати е в твърде широк спектър -  oбщини, дocтaвчици нa coциaлни ycлyги, coциaлни пpeдпpиятия, cпeциaлизиpaни пpeдпpиятия и кооперации нa xopa c yвpeждaния, НПО и paбoтoдaтeли.



Основната цел на социалното предприятие е не печалбата, а развитие и подкрепа на обществено-полезни дейности. Това е различен начин за правене на бизнес, който смесва находчивостта на бизнеса със социалната мисия. Може да се кандидатства за мотивиране на хора за включване в заетост; за обучение при осигурена заетост в социални предприятия; за наставник на новонаети, за оборудване на нови работни места. Проектите трябва да включват подкрепа за осигуряване на заетост за една година на хора с увреждания, лица в неравностойно положение на пазара на труда – безработни младежи, хора над 50-годишна възраст, самотни родители и др.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама