АБВ искали Едвин Сугарев да бъде отзован от поста си на консул в Ниш

18:25, 23 ное 16 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
АБВ, партията на президента от 2002 г. до 2012 г. Георги Първанов, призова външно министерство да отзове консула в Ниш Едвин Сугарев, съобщава "Дневник".

В отворено писмо до премиера в оставка Бойко Борисов, подписано от лидера на политическата сила Първанов, се казва, че в поредица от интервюта между двата тура на президентските избори и след изборите Сугарев си е позволил да направи "изявления, които нарушават изискванията на дипломатическия пост, който заема, представляват недопустима намеса във вътрешнополитическия живот на страната и съдържат скандални оценки за политиката на чужди държави с потенциал на крупен международен гаф, който може да влоши авторитета на България и отношенията й със съответните държави".

На пресконференция в парламента днес от формацията настояха външният министър Даниел Митов да обяви дали позициите на Сугарев са съгласувани с него, както изисква законът, а правителството да оттегли консула. 

"Говорил съм нещата, за които ме обвинява Първанов, доста преди изборите. Не съм направил това между двата тура. След това имах участие в Би Ти Ви, но Румен Радев вече беше избран за президент. Тогава казах, че е проруски кандидат, тъй като заяви, че Крим е руска територия", коментира пред "Дневник" Сугарев.

Той добави, че решението дали да бъде отзован може да вземе Министерството на външните работи. Ако оттам преценят, че е нарушил по някакъв начин Закона за дипломатическата служба, то тогава той е готов да напусне поста си.

"Няма обаче да се огъна пред Георги Първанов. Знам, че той не ме харесва, но пък аз няма да се откажа от консулския пост заради него", каза още Едвин Сугарев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама