Увеличават данък „Сгради“ в Балчик от 1,5 на 1,8 на хиляда

16:40, 23 ное 16 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Размерът на данъка върху недвижимите имоти да се увеличи от сегашните 1,5 на хиляда върху данъчната оценка на 1,8 на хиляда, предвижда проект за Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Балчик. Той е обявен за обществено обсъждане преди да влезе в заседателната зала на местния парламент.

Посочва се, че с увеличението се цели да се повишат приходите от местен данък недвижимо имущество, поради завишаването на разходите за издръжка на общината като цяло. Размерът на този налог не е променян от създаването на Наредбата за местни данъци. Причината за нуждата от повишаване на приходите е основно завишаването на основните разходи периодично в годините. Сред тях са увеличаването на минималната работна заплата в пъти – 110 лева през от 2003 г. до 420 лева сега.

На практика, в община Балчик персоналът, получаващ минимална работна заплата е 30 % от общия брой назначени работници. Друг растящ основен разход за общината, който се покрива изцяло от местни данъчни приходи, е за електроенергия. За 2015 г.е отчетен размер на разход за електроенергия 821 334 лв., за сравнение 2008г. е отчетен 317368 лв.

Наредбата предвижда определяне на данък върху таксиметров превоз на пътници в размер на 300 лева, колкото е минимумът по закон.

Предвидени са и промени в раздела за туристически данък, които се налагат във връзка с прецизиране с промените в  Закона за туризма от 2016г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама