Говорителят на Цацаров: ВВС са били доведени до пълен колапс от Ненчев

16:12, 23 ное 16 / Политика 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ВВС са били доведени до пълен колапс от Николай Ненчев. Това заяви на извънреден брифинг говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, предаде репортер на София Topnovini.bg. Тя обясни пред журналисти, че обвинението на военния министър в оставка не е за сключените договори с Полша за ремонт на МиГ-овете ни, както той заяви по-рано днес, а е свързано с договорите за ремонт с "РСК МИГ" и следствието от неизпълнението им за българската държава и армия.

"Налице е била опасност България да загуби въздушния си суверенитет", заяви Арнаудова. Тя обясни, че разследването срещу министъра е започнало след сигнал от гражданин за неизгодността на договрите за ремонт на изтребителите. Впоследствие започнала е проверка на ДАНС миналата година, ноември месец, като тя е показала, че Ненчев е извършил друго престъпление. При нея не са били използвани Специални разузнавателни средства (СРС).

Министър-председателят Бойко Борисов няма да бъде разпитван по това разследване.

Началното обвинение е за това, че за времето от 05.05.2015 г. до 09.09.2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили на Р България и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

През април месец 2015 г. министерството е сключило два редовни договра с "РСК МИГ" за ремонт на 4 бр. двигатели и един агрегат. Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

Според прокуратурата Йосифова е постъпила правомерно, въпреки че не е сезирала нито прокуратурата, нито Министерски съвет и премиера Борисов за ситуацията. Тя ще бъде основен свидетел по делото, ако то стигне до съда. По случаят е разпитан и новоизбраният президент ген. Румен Радев, който по онова време беше главнокомандващ на ВВС.

Според държавното обвинение от действията на Ненчев е спаднал през 2015 г. нальота на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност.

Действията на министър Ненчев са довели и до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Прокуратурата все още няма яснота за мотива на Ненчев да предприеме тези действия. Той е отказал да даде обяснения при разпита в му в Следствения отдел на градската прокуратура. Целта на действията му е била, най-общо, да не бъде извършван ремонт на самолетите ни от руската фирма.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама