Шуменската публика отново ще се наслади на майсторството на маестро Славил Димитров

15:55, 23 ное 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменската публика отново ще има възможност да се наслади на майсторството на маестро Славил Димитров, съобщават от Симфониета-Шумен. Заедно с Георгита Бояджиева на виолончело, на 24 ноември те ще представят за първи път в Шумен произведението "На скорост" от Марин Вълчанов. В програмата ще чуем още Adagio за виолончело от Йохан Кристиан Бах, увертюрата към операта "Дон Паскуале" от Доницети. Освен това ще чуем Симфония № 6 "Пасторална" от Бетовен, която ще бъде под формата на лектория.

Славил Димитров е роден през 1972 година в Момчилград. Учи пиано при именитата шуменска педагожка Росица Михайлова. Завършва Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Хорово дирижиране” през 1995 година при проф. Крум Максимов, а през 1998 година и специалност „Оперно и оркестрово дирижиране” при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев. В периода 1986-1999 участва в експерименталния клас по композиция към Държавната Консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски, а от 1991 до 1994 в класа на акад. Александър Райчев.

Носител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса „Братя Стоянови” 1985, 1986 година, Първа награда на World Children Music Festival 1988 в Нагоя - Япония, Голяма награда на Всеросийски Конкурс в Одеса 1989, Трета награда от I конкурс „Проф. Иван Спасов” в Пловдив 1995. През 2005 година печели три награди от V национален конкурс “Пиеса в неравноделни ритми” (втора, наградата на оркестъра и наградата на публиката). Три пъти е номиниран за награда “World Music” от Международната асоциация по Фолклор в Онтарио – Канада. Гост-диригент на Симфоничните оркестри в град Сливен и Ниш – Сърбия, Оперно-филхармонично дружество – Варна, Държавна Филхармония – Видин.

От месец юни 2015 г. Славил Димитров е диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“.

Георгита Бояджиева е един от най-известните и изявени български виолончелисти. Завършва СМУ „Л. Пипков”, София, в класа по виолончело на Лола Попова и ДМА "П. Владигеров" при проф. Венцеслав Николов. Специализира в Московската консерватория - виолончело при проф. Н. Шаховская и камерна музика при проф. Т. Алеханов. Участва в различни тематични концерти в Москва и Петербург. Води майсторски класове по чело и камерна музика в Гърция /Атина, Патра/.

Като солист и камерен изпълнител до този момент има над 400 концерта - с оркестри, тематични и интегрални изпълнения, многобройни програми с различни камерни формации. Реализира над 70 български и световни премиери, в това число и редица посветени на нея творби.

Многократно участва във всички престижни международни фестивали в България, на МФ за съвременна музика "Wien Modern" (Виена), "Meridian" (Букурещ), "Фестивал за съвременна музика" на West Deutsche Rundfung" (Витен, Германия) и др.

Записва за фонда на БНР (над 60 студийни и документални записа), WDR - Кьолн, Радио Букурещ, БНТ.

В момента е професор по камерна музика и Доктор по музикознание и музикално изкуство в Инструментален факултет на НМА „П. Владигеров”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама