114 домакинства в Шуменско попадат в обхвата на проучване за образованието на населението

13:22, 23 ное 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националният статистически институт, чрез статистическите отдели към ТСБ,  започва провеждането на наблюдение „Изследване на образованието и обучението на населението на възраст 18-69 години“. Това съобщиха от Статистика-Шумен. Анкетирането ще се проведе до средата на месец януари 2017 г.

В област Шумен наблюдението ще обхване 114 домакинства от градовете Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Каолиново и селата Кочово, Ловец, Браничево, Климент, Веселиново и Хитрино. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата от областта са служители на статистическия отдел в Шумен и ще се идентифицират със служебна карта. Данните от проучването ще бъдат използвани само за статистически цели, като тайната на индивидуалните сведения е гарантирана от разпоредбите на Закона за статистиката.

Изследването се провежда веднъж на 5 години във всички държави-членки на ЕС по единна методология и чрез общ хармонизиран въпросник, включващ въпроси относно трудовия статус, образователната степен и професионалната квалификация на анкетираните лица, участието в образователната система, формата и методите на обучение и други.

Наблюдението има за основна цел да установи степента на участие на лицата в учебни дейности, определяни като формално образование и обучение, неформално обучение и в различни форми на самостоятелното обучение. Получените данни ще бъдат използвани за подпомагане на процеса на оценяване на провежданите политики в областта на Ученето през целия живот в България и в Европейския съюз.

По данни от изследването на образованието и обучението на възрастни, проведено в края на 2011 г.:

Налице е тенденция на подобряване на образователната структура на населението, която се изразява в увеличение на дяловете на хората със средно и високо образование и намаляване на дела на тези с ниско образование.

Степента на завършено образование оказва влияние върху статуса в заетостта. Колкото по-високо образование имат лицата, толкова по-голяма е вероятността да се предпазят от безработица.

Семейната среда оказва значително влияние върху бъдещото социално и личностно развитие на индивида. Достигнатата образователна степен на родителите е важен фактор за бъдещото развитие на младите хора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама