Шумен е домакин на XVI Национален есенен турнир по информатика „Джон Атанасов”

11:00, 23 ное 16 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
XVI Национален есенен турнир по информатика „Джон Атанасов” ще се проведе в Шумен. Паралелно с него за осма поредна година се организира международно състезание по информатика по формàта на международната олимпиада по информатика. Събитията са в периода от 25 до 27 ноември.

Организатори на изявите са Министерството на образованието и науката, Община Шумен, Регионалното управление на образованието – Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” и Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович”.

Председател на журито е гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на Българска академия на науките, а членове са: преподаватели във висши учебни заведения и учители от страната.

На 26 ноември от 8 часа в компютърните зали на ПМГ „Нанчо Попович” и на ШУ „Епископ Константин Преславски” ще се състезават:

- в националния турнир по информатика – 222 ученици от IV до XII клас от областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, София, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол. Съгласно регламента на националното състезание участниците са разпределени в 5 групи: група А (XI – XII клас), група B (IX – X клас), група C (VII –VIII клас), група D (VI клас) и група E (IV – V клас).

- в международното състезание по информатика ще участват 66 български ученици от група А и от група B, заявили участие и в двете състезания, както и 75 състезатели от Гърция, Румъния, Русия, Република Татарстан (в състава на Руската федерация), Сърбия и Молдова.

Два отбора на Шумен (по един за всяка от групите – младша и старша възраст) ще се включат в надпреварата за призови места в международното състезание.

От област Шумен ще участват 26 ученици, които са възпитаници на НУ „Ил. Р. Блъсков“ – Шумен, ППМГ „Нанчо Попович” – Шумен, СУ „Сава Доброплодни” –Шумен и ПГПЧЕ „Никола Йонков Вапцаров” – Шумен, които се подготвят по програмиране в Школата по математика и информатика „A&Б” – Шумен.

Обявяването на резултатите, награждаването на най-добре представилите се и официалното закриване на състезанията ще се състои на 27 ноември от 9 часа в концертната зала „Проф. Венета Вичева” на Община Шумен.

За участниците в международня турнир ще бъдат организирани допълнителни развлечения – екскурзия до Велики Преслав, дискотека и др. В петък от 16:00 Ректорът на Шуменския университет ще приеме ръководителите на отборите.

Организаторите изказват благодарност към спонсорите – Примекс, „Шумен – пътнически автотранспорт“ ООД, „Мусала Софт“ АД, Община Шумен и Школа А&Б.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама