Вежди Рашидов показва свои ранни творби в столична галерия

09:56, 23 ное 16 / Култура 25 615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студентски етюди и портрети на скулптора и министър на културата в оставка Вежди Рашидов ще бъдат изложени в столичната галерия „Средец“ на бул. „Александър Стамболийски“ №17 от 18:00 часа днес.



Изложбата „Рисунката: спомени от годините“ ще покаже ранни творби на Рашидов. Нестандартната експозиция е много лична и съкровена, но тя е благодарност за жеста, който имените творци направиха за него през 2015 г., докато се лекуваше в Германия.

Тогава за рождения ден на Рашидов – 14 декември, Светлин Русев, Емил Стойчев, Любен Генов, Захари Каменов, Николай Янакиев, Свилен Блажев, Крум Дамянов и Валентин Старчев наредиха своя рисуван и изваян „Поздрав за Вежди”, като му пожелаха здраве.



Посетителите на изложбата ще могат да видят автопортрет, рисуван в ученическите години на Рашидов по специална техника. Представени са и няколко по-нови творби.

„Разрових се в архивите си, не съм подозирал, че пазя тези неща”, каза Рашидов. Рисунките са върху хартия с молив, въглен, креда. Те дават поглед в перспектива за рисунката като процес, свързан с реализацията на скулптурни работи по-късно.  

Експозицията в галерия „Средец” ще може да се види през следващите две седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама