Съдия Елена Тодорова нае свой подсъдим за стажант при нея, той манипулира фактите

07:27, 23 ное 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подсъдимият Яни Атанасов от Свиленград, който е бивш граничен полицай, е нает да кара юридическия си стаж при съдия Елена Тодорова, не по заповед на Окръжен съд Хасково, установи наша проверка. Това негово твърдение се опровергава от всички документи, които събрахме според закона.

Яни Атанасов нашумя преди известно време, когато с въздушна пушка стреля във въздуха,  за да сплаши няколко деца, които му пречели да спи. Заради постъпката си бе уволнен от МВР.

Topnovini.bg подробно съобщи, как той е бил оправдан от съдия Елена Тодорова, докато е била председател на Районен съд Свиленград, а след това го е наела за свой стажант. Продължаваме да твърдим това и сега и смятаме, че тя е нарушила Кодексът за етично поведение на магистратите.

Яни Атанасов заявява в жалба, изпратена до Комисията по журналистическа етика, че написаното по негов адрес не отговаря на истината и че е бил разпределен да стажува със заповед на председателя на Окръжен съд Хасково.

„Бях назначен на стаж с акт на председателя на Окръжен съд Хасково. Въпросният стаж е този, упоменат в чл. 294 ал. 1 и 2 от ЗСВ, отнасящи се за придобиването на юридическа правоспособност. Към датата на започването на стажа ми, с-я Тодорова все още бе председател на Районен съд Свиленград и оказа нужното съдействие във връзка с обучението ми, за което както споменах бях назначен и разпределен с акт на председателя на ХОС (орган, с който тя се намира в йерархическа връзка)“. Това е записал дословно в жалбата си той.

Оказа се, че написаното от Яни Атанасов не отговаря по никакъв начин на истината. Официално поискахме  информация по случая и входирахме  молба в Окръжен съд Хасково, Окръжна прокуратура Хасково и Районна прокуратура Свиленград. Със ситуацията запознахме и Апелативна прокуратура Пловдив.



„Организацията на стажа, провеждане в районен съд, районна прокуратура и окръжна прокуратура е правомощие на административните ръководите на съответните органи на съдебна власт. Председателят на Окръжен съд Хасково със Заповед определя само нотариуса и адвоката, при които да се провежда стажа съгласно писмото на Министерство на правосъдието. Председателят на Окръжен съд Хасково не определя ръководител на стажа в районните съдилища“, се казва в отговора на молбата ни.

Яни Атанасов е започнал стажа си при съдия Елена Тодорова, която е със спорна професионална репутация, няколко дни след като е написала мотивите към делото, с което, тя го е оправдала.

Окръжен съд Хасково обаче изхвърли нейното решение в коша за боклук и върна процеса за ново разглеждане. Припомняме, че от ВСС официално информираха, а след това и в интeрвю за Topnovini.bg бе казано, че Тодорова е бавела дела, не е изписвала мотиви навреме, не е осчетоводявала касови ордери, имало и съмнение за случайното разпределение на делата и др.

След произнасянето на Комисията по журналистическа етика, Topnovini.bg ще съобщи още подробности по случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама