Почетните граждани на Добрич - без декларация за принадлежност към ДС

19:39, 22 ное 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Номинираните за удостояване със званието „Почетен гражданин на Добрич“ няма да трябва да подават декларации за това дали са работили за Държавна сигурност и разузнавателните служби. Този текст като изискване ще отпадне от проекта на Наредба за символите и отличията, която ще разгледа на предстоящото си заседание Общинският съвет.

Решението бе взето от Постоянната комисия по наука и образование и подкрепено от председателя на Общинския съвет Иво Пенчев, който е и вносител на проекта.

Ще се предложи знамето на Добрич да бъде постоянно издигнато, освен на посочените в проекта места, също и на пощади и градски пространства по схема, одобрена от главния архитект.

Посмъртното удостояване със званието Почетен гражданин ще става само при проявен героизъм и саможертва, при това до 12 месеца от трагичното събитие.  

Комисията, която ще разглежда номинациите, ще заседава веднъж годишно. Тя ще има 7 членове, сред които трима общественици. Останалите ще са от Общинския съвет.

Предвид допълнителните разходи, които ще донесе за общинския бюджет, бе решено гербът и знамето на Добрич да не се патентоват.

Ще продължи да има една Почетна книга, а не две, както предвижда проектът на наредбата. В нея ще се вписват както удостоените със званието Почетен гражданин, както и тези с Почетен знак.

Настоящата Почетната книга на Добрич е създадена през 1999 г.по проект и е изработена от художника Христо Господинов. Първият вписан в нея е Любен Бешков. В нея са отбелязани 23 почетни граждани, а 86 лица са вписани за заслуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама