КС: Пленевлиев прави служебно правителство, Радев разпуска НС и назначава избори

17:04, 22 ное 16 / Политика 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев може само да назначи служебно правителство, а новоизбраният държавен глава Румен Радев има задължението да разпусне парламента и да насрочи нови избори. Това заявиха днес конституционните съдии във връзка с поисканото миналата седмица от Плевнелиев тълкуване на основният закон в държавата, според когото има недвусмислие в текста, който казва, че "президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат".

Според КС, разпоредбата, която Плевнелиев иска да се тълкува е ясна, а правомощията на президента през последните три месеца от мандата са напълно конкретни.

"Той има правомощието да назначава служебно правителство, но няма правомощие да разпуска Народното събрание. Несъмнена е забраната. Нормата е императивна. Тя отговаря на въпроса, който президентът поставя в своето искане. Отговорът е отрицателен за президента в хипотезата на чл. 99, ал. 7, изр. първо от Конституцията", се казва в решението на КС.

Конституционният съд пише още в становището си, че не е налице празнота конституционноправната регламентация, защото определянето на датата на изборите е свързано с разпускането на Народното събрание, каквото правомощие президентът с мандат в периода на последните три месеца няма.

Разпускането на Народното събрание и свързаните с него нови избори са действия, които са изключени от правомощията на действащия президент с неизтекъл мандат от по-малко от три месеца, но са сред първостепенните неотложни задължения на новоизбрания държавен глава след встъпването му в длъжност, пише в решението на КС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама