Аутсорсинг компаниите генерират 1,6 млрд. евро печалба, има недостиг на работна ръка

15:39, 22 ное 16 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За трети път Пловдив е домакин на най-голямата аутсорсинг конференция в страната. 360 представители на фирми от IT и BPO сектора се срещнаха и анализираха последните тенденции в индустрията.

По време на форума се обсъди тенденцията, че в България продължава да нараства броят на компаниите от сектора, които са с над 250 служители, а тези, които имат 10 и по-малко служители се превръщат в нишови играчи с решения и продукти в съответните ниши.

През 2016 година се очаква секторът да генерира 1,6 млрд. евро, след като през 2015-та бяха 1,4 милиарда. Очаква се също през 2020 година да бъдат заети между 60-70 000 човека в сравнение със сегашните 42 000.

В момента отрасълът изпитва остра необходимост от добре обучени хора, които да дават по-голяма добавена стойност с разнообразни езикови познания.

"Преди Община Пловдив играеше роля на медиатор преди години, то сега тя е един активен участник в процеса, като инициира няколко много важни ключови проекта за развитието на индустрията – създаване на борд заедно с Министерство на образованието и индустриална зона Тракия, проекта за дуално образование с Швейцарското посолство", каза кметът Иван Тотев.

Сред другите основни теми, които бяха обсъдени са  индустриалната революция в образованието, динамичното развитие на пазара на бизнес процеси,  потенциалът на Пловдив за развитие като иновационна дестинация и развитието на аутсорсинг индустрията в България.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама