Венцислав Илиев се завърна в Шумен след пътешествие в Европа и Африка

07:14, 22 ное 16 / Любопитно 25 998 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След 193-дневна колоездачна обиколка и навъртени 15 100 километра в Европа и Африка авантюристът Венцислав Илиев се завърна вчера в родния Шумен. На българска земя обаче той стъпва на 15 ноември във Видин.

Приключението този път Венци споделя с колоездача Пламен Андонов от Варна.

Двамата поемат на път от Русе на 7 май.

В първия етап от изпитанието велосипедистите въртят педали по маршрута „Евровело” и преминават през Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия, Германия, Швейцария, Франция.

Втората част на пътешествието приключенците започват от устието на рака Лоара във Франция. Влизат в Испания и там по поклонническия път Камино де Сантяго (Пътя на свети Яков) стигат до Португалия. После отново се връщат в Испания и с кораб акустират до автономния испански град в Африка Сеута и продължават с велосипедите си за Мароко.



В африканската държава Венци и Пламен навъртат 1 659 километра при температури от 5 до 55 градуса. Преминават през пустинята Сахара, Атласките планини, градовете Фес, Мекнес, Варзазат, Маракеш, Казабланка, Рабат и Танжер.

Преходът в Атласките планини продължил седмица. По тесни и опасни пътища колоездачите покорили височин от 3 хил. метра, а средната надморска височина по време на планинското прключение не падала под 2 хил. метра.

За пътуването с кораб от Испания до Африка Венци платил 35 евро. Това обаче изчерпало финансите му и той едва успял да скъта пари за обратното пътуване с ферибота. Продължил обиколката благодарение на подкрепа, която му оказал Пламен. По време на тура в Мароко двамата мъже се хранели предимно с рибни консерви и местен марокански хляб (подобен на питките за дюнер), които Пламен купувал в африканската държава.

На два пъти Венци и приятелят му се засекли в Мароко със семейство френски туристи. Те подарили на шуменеца сандали, защото маратонките на колоездача били в окояно състояние. С французите Венци споделил идеята си за околосветско пътешествие с колело и те обещали да го подпомогнат финансово в осъществяване на авантюрата.

Няколко пъти по време на пътуването гумите на велосипеда на шуменецът се пукат и се налага да ги сменя. Четири пъти поставя и нови спици, защото оригиналните се повреждат, къса се и веригата на колелото му, въпреки, че Венци го купува броени дни преди пътешествието. Понеже не може да си позволи скъп велосипед взема най-обикновен, който не е пригоден за дълги и тежки преходи.

За спомен от Африка шуменецът си донесъл единствено килограм пясък от Сахара и спомените за берберите, които населявали пустинята и планинските градове. За тях казва, че са много топли и дружелюбни хора. Изненадал го обичаят им всяка неделя да се събират на открито и да пеят.

Спомените и впечатленията си от приключението Венцислав Илиев ще покаже във фотоизложба, която има намерение да подреди в градската библиотека в Шумен в началото на 2017 година.

Вчера Венци се прибра в една от стаите на Туристическата спалня в града, където живее, но това не му пречи да продължава да мечтае и да крои планове да обиколи света с колело.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама