Жители на Царево се обявиха против изсичането на липите и кестените по главната улица в града

19:44, 21 ное 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на град Царево инициираха подписка, с която се обявяват против изсичането на липите и кестените по главната улица в града. Те са създали интернет петиция, която е адресирана до местния Общински съвет, РИОСВ-Бургас и до Министерството на околната среда и водите.

„Ние, граждани на Царево и други населени места на Община Царево, страната и чужбина, с настоящата подписка изразяваме категорично и ясно нашето несъгласие с намерението на Общината да отсече и замени с нова растителност липите и кестените по главната улица в участъка, предвиден за велоалея. Посочените дървета са здрави и години наред оформят облика на града, осигурявайки ни чист въздух и сянка. За тях няма изготвени нито паспорти, нито фитопатологични експертизи, които да докажат наличие на заболяване. Липите и кестените всъщност могат да бъдат запазени стига да има желание от страна на Общината. Пример за това са запазени дървета при вече реализирани проекти в град Царево”, пишат в петицията си гражданите на Царево.

Те посочват, че твърдението на кмета Георги Лапчев, че липите са неподходящ за града дървесен вид, за тях е неприемливо и като пример посочват останалите български градове като Стара Загора, Бургас, София, Пловдив, Русе, Видин, Плевен, Сандански, Ловеч, Хисаря, Асеновград, Варна и  още много други. Пример за това са и редица европейски градове, където живеят наши сънародници.

„Затова, ние като граждани и данъкоплатци настояваме нашата позиция да бъде уважена и проектът за велосипедна алея да бъде преработен, така че липите и кестените да бъдат запазени. Начини има, нужно е желание”, пише още в петицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама