Цяла нощ търговци чакаха на опашка за места на Коледния базар в Добрич

19:03, 21 ное 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още в неделя вечерта няколко търговци са се наредили на опашка, за да успеят днес, когато започна подаването на заявления за участие в Коледния базар, да се сдобият с места, споделиха те. Шестима са изкарали нощта пред Общината, а тази сутрин броят на чакащите вече е бил около 15.

Наши читатели отправиха запитвания защо тази година базарът се провежда само в дните от 7 до 27 декември, както и дали тази година ще се допускат търговци със стока, която не е ръчно произведената.

От пресцентъра на Община Добрич отговориха следното:

„Началото на Коледния базар е съобразено със запалването на елхата и стартирането на празничните прояви по случай един от най-светлите християнски празници – Коледа.

През последните години повечето от павилионите в периода между Коледа и Нова година са затворени, въпреки че участниците са заплатили такса и за тези дни. Освен това гражданите пазаруват подаръци и украса за Коледа. Затова тази година базарът е само Коледен. Възможно е срокът на базара да бъде удължен до първия работен ден на 2017 г., ако всички участници в Коледен базар 2016 заявят такъв интерес. 

Коледният базар ще работи до 27.12.2016 г., включително. Още при получаване на разрешението за участие в базара, всеки получава безвъзмездно от общината пропуск за един автомобил за зареждане и телефонен номер за контакт с длъжностно лице от ОП „Общински пазари“ за получаване и предаване на павилиона. Павилионите следва да бъдат освободени на следващия ден, т.е на 28.12.2016 г. в удобно за участника време, съобразено с работното време на общинското предприятие и предварително съгласувано с длъжностното лице.

Политика на община Добрич е повишаване на качеството на предлаганите услуги и подобряване на организацията на общинските мероприятия. В тази връзка след приключване на Коледен базар 2015 администрацията проведе писмено допитване до участниците в базара. Тази година сме се съобразили с дадените препоръки. От три години началото на базара е около 7 декември.

В регламента за провеждане на Коледен базар 2016 – раздел IV, т.1 е записано „В базара могат да участват еднолични търговци, юридически лица, самоосигуряващи се лица, земеделски производители, занаятчии.“ До момента в община Добрич няма получени запитвания или негативни мнения относно периода на базара и останалите въпроси, зададени чрез медиите.“

Предвидено е дейностите по време на Коледния базар да се осъществяват върху 9 честа по 6 кв.м, 4 места по 12 кв.м и 10 места по 2 кв.м за търговия със сурвакници и картички, по схема на разполагане, утвърдена от главния архитект на Добрич.  В базара могат да участват еднолични търговци, юридически лица, самоосигуряващи се лица, земеделски производители, занаятчии. Всеки участник може да кандидатства само за едно място за целия период на базара. В периода от 21 до 30 ноември, включитебно всеки желаещ да участва в базара, подава заявление по образец за издаване на разрешение, информират от кметството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама