Ученици от Добрич се запознават с работата на Административния съд

16:25, 21 ное 16 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора година Административния съд в Добрич участва в програмата на Висшият съдебен съвет и Министерството на образованието за „Съдебната власт – информиран избор, гражданско доверие, отворени съдилища и прокуратури“. Тя се осъществява за трета поредна година, а съдът в Добрич участва за втора, съобщи председателят му Красимира Иванова.

„Надявам се, че ще има интерес и това ще допринесе за повишаване на правната грамотност, както на учениците, така и на населението въобще. А, от друга страна – за повишаване доверието в съдебната система“, сподели съдия Иванова. Тя подчерта, че целите са именно формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на  съдебната власт, спазване на законите. Обучението цели също постигане на разбираемо и отворено към обществото правораздаване, както и гражданско образование, тъй като право се изучава в училищата по предмета „Етика и право“.

Тази година в обучението са включени ученици от СУ „Кл. Охридски“, ФСГ „Васил Левски“, ПМГ „Иван Вазов“ и ЕГ „Гео Милев“. Могат да участват и други училища, при проявен интерес от тях.

Красимира Иванова сподели, че миналата година на учениците им е било много интересно да участват в тази образователна програма. Изнасянето на лекциите е било под формата на кръгла маса, като децата е можело да задават въпроси. Най-интересно им е било кой може да стане съдия, както и колко години трябва да практикува, за да започне работа като съдия.

Задавали са и въпроси по конкретни казуси. Най-голям интерес за учениците, много от които с навършването на 18 години вземат шофьорски книжки, са представлявали делата по Закона за движение по пътищата. Проведен е симулативен процес, като също е разгледан казус по Закона за движение по пътищата. Такъв ще има и тази година, увери Красимира Иванова.

Трима са съдиите, които доброволно участват в образователната програма – Красимира Иванова, Теодора Милева и Нели Каменска.

Вчера бе наградена и десетокласничката от ФСГ „Васил Левски“ Нели Георгиева, чието есе „С лице към съда“ бе отличено в организирания от Административния съд конкурс.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама