Зам.-министърът на здравеопазването Адам Персенски е обвинен за турските ваксини

16:04, 21 ное 16 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски е обвинен в длъжностно престъпление заради ваксините срещу туберкулоза, които са  дарени на Турция. Персенски беше привикан днес в столичното следствие на разпит.

Основното обвинение е, че заради бартер с Турция страната ни е била ощетена с около 400 хил. лева, изнасяйки ваксини за туберколоза за южната ни съседка. Персенски е на свобода срещу подписка.

"Те ни обвиняват само в това, че сме дали нещо за 400 хил. лв. Никой не ни обвинява, че сме получили нещо за 4 млн. Никой не смята това нещо. Значи ние можем да вземем нещо за 4 млн., но ако дадем нещо за 400 хил. е престъпление", коментира той.

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов също е призован в столичното следствие. Преди дни от прокуратурата съобщиха неофициално, че Москов и двама от неговите заместници ще бъдат обвинени.

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с дарението на ваксини между България и Турция през 2015 г.  Тогава България получи 100 хил. дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама