Тодор Тодоров: Има атака срещу ръководството на „Общински пазари” в Шумен

15:31, 21 ное 16 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Атака срещу ръководството и служителите на „Общински пазари-Шумен” видя доскорошният шеф на структурата Тодор Тодоров, който присътва на заседание на икономическа комисия. Обвинението си Тодоров отправи днес във връзка с докладната внесена от кмета Шумен Любомир Христов, с която той информира местния парламент за констатирани нарушения при сключването на договори и анкси към тях с наемателите на павилиони и маси на кооперативния пазар преди обявяването на дружеството в ликвидация.

Експертната проверка установява, че 22 от търговските помещения на кооперативния пазар нямат наематели, 40 от търговците са с нередовни договори, само за една от поставените седем кафе машини има договор за наем, при подписване на анекси за удължавене на срока на наема в цената няма индексация съобразена с инфлацинния индекс. Посочва се пример, в който през 2009 година се сключва тригодишен договор за наем от 450 лева с търговец, а в една от клаузите е записано, че сумата се променя спрямо ръста на инфлацията.

Договорът на търговеца се удължва през 2012 и 2015 година, но сумата остава непроменена, въпреки че от 2009 до 2015 година инфлацията се е повишила с 8.9%.

Припомняме, че с решение на местния парламент от 30 юни „Общински пазари-Шумен” бе обявено в ликвидация, а материалните му активи се прехвърлиха на Общинско предприятие „Общински жилища и имоти” (ОЖИ).

 „Това е атака към бившето ръководство и служителите на „Общински пазари”. Предприятието е печелившо, развива се добре и не трябва да се разформирова”, заяви Тодор Тодоров и допълни, че според наредбите за дейността на общинските пазари и общинските търговски дружества, машини за сладолед, пуканки се поставят без търг, но след разрешение на шефа на кооперативния пазар. Това е така, защото те са на земя, която влиза към прилежащите терени на търговски обекти, за които вече се събира наем.

Тодоров изтъкна още, че за първи път активите са прехвърлени без предавателно-приемателен протокол на обектите. „Капиталът на дружеството седи и още не е прехвърлен, а в него влизат и масите на пазара. Те не могат да се прехвърлят на ОЖИ, а предприятието събира наем за тях”, заяви още Тодоров.

Зам.-кметът Росица Антонова обясни, че анекси на договорите, до изтичане на тригодишния срок за наем, са подписани с 53 търговици. Те са били с изрядни документи. С останалите търговци се сключват анекси, които им позволяват да извършват дейност до обявяването на търговете за наем, в които те могат да участват.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама