Душо Гавазов, зам.-кмет на Мъглиж: Започнахме сами ремонт на пътя за Селце

15:14, 21 ное 16 25 805 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Със собствени сили започнахме възстановителни работи на пътя за Селце при форсмажорни обстоятелства за  неотложни аварийни дейности”, съобщи днес зам.-кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов. По думите му се прави изкърпване на дупките, запълване на канавките и оширяване на пътя.  За рехабилитацията на този път има два готови проекта на обща стойност 1.2 млн. лева, които отлежават в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

Частичното бедствено положение, обхващащо участъка от град Мъглиж до с. Селце, което бе обявено на 11 ноември т.г., е удължено до 17 декември със заповед на областния управител Георги Ранов, съобщи още Душо Гавазов.

Причината за мярката е критичното сътояние на пътя към селото, който се руши от години. Ерозийните процеси продължават, има два свлачищни участъка от по 150 м, на места пътната настилка е напълно разрушена, липсва опорна земна маса.

„Нашата цел е да се сезират отговорните държавни органи, че има и малки общини, където животът не може да спре”, коментира зам.-кметът. По думите му в Селце хората с постоянен адрес са малко, затова не може да се кандидатства по европейски проекти.  В същото време обаче 286 души (т.нар. виладжии) плащат данъци за имоти там. В селото има и къщи за гости, в които по Коледните и Новогодишните празници се очаква  да пристигнат над 600 туристи. „Това състояние на пътя крие опасности за живота на хората”, категоричен е зам.-кметът.  

Наличният снимков материал, фиксиращ бедственото състояние на пътя, ще бъде предоставен на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МВР. Успоредно с изкърпването на асфалтовата настилка ще се оформят крайпътните канавки, за да поемат водните потоци, ще се почистят, водостоците, ще се премахне надвисналата земна и скална маса над пътя. Това ще струва около 192 000 лв. на Общината само за първия етап на ремонта.

Още един проект за рехабилитация на пътя до с. Сливито, на стойност 1.2 млн. лв., също отлежава в Междуведомствената комисия. Общинското ръководство е поискало съдействие от Областното пътно управление за ремонт на пропадналия участък, непосредствено преди селото.

Още два пътя са проблемни в Общината. Трагично е състоянието на основни артерии от републиканската пътна мрежа, като третокласния път Ягода-Ветрен, който ще стане непроходим, ако не се ремонтира своеврменно. Още по-трагично е състоянието на пътя към село Борущица.

Проект за 3 млн. евро е подготвило общинското ръководство за ремонт на 10.7 км от общо 20- километровата общинска пътна мрежа, която не е в планински терен. Още 33 км са пътищата до селата Селце, Борущица и Сливито, които се нуждаят от спешен ремонт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама