7 мигранти са лекувани от малария от началото на годината до момента в УМБАЛ "Св. Георги"

13:07, 21 ное 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
7 случая на болни от малария мигранти са регистрини в РЗИ - Пловдив от началото на годината, съобщи д-р Галина Дервишева, началник отдел „Медицински изследвания“, цитирана от Радио Пловдив. Всичките са  бежанци от Афганистан и са от центъра в  Харманли, а  след проведенето лечение в УМАЛ“Свети Георги“  са върнати обратно.

Последният случай е от преди седмица и също след тридневно лечение  е изписан, потвърдиха от инфекциозната клиника на университетската болница. От клиниката уточниха, че към момента има осигурени медикаменти и  след поставянето на диагноза се пристъпва към лечение

По думите на д-р Дервишева маларията е заболяване, което не се среща в страната. През 1965 година България е призната от СЗО за страна с ликвидирана малария, но поради широките връзки със страните от тропическите и субтропически региони, ежегодно в нашата страна се регистрират случаи на малария.

За тази година в пловдивска област има един регистриран случай на българин, който е заболял след пътуване в Африка. В България през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая на малария, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, от които 8 бежанци. Заболяването е заразно и се причинява от 4 вида маларийни плазмодии.

Източник на заразата са болните хора и паразитоносителите. Заболяването се проявява с малариен пристъп (температурна треска), повтарящ се през строго определен интервал от време. Лечението се провежда задължително в специализирано болнично заведение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама