Евтини карти за градския транспорт пускат за учащи и пенсионери в Стара Загора

12:50, 21 ное 16 25 1123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови абонаментни карти с намаления за учащи, пенсионери и хора с увреждания пускат от община Стара Загора. „Идеята е да се стимулират гражданите да използуват повече градския транпорт, това е и част от социалната политика на Общината”, обясни зам.-кметът Йордан Николов. Предложението трябва да се приеме от общинските съветници в четвъртък.

За учащите се предлагат карти за вътрешноградския транспорт на цена от 10 лв. месечно за една линия, при 22 лв. досега. Картата за две линии ще струва 15 лева, а за цялата мрежа 22 лева. Цената на едно пътуване е 23 стотинки. „Целта е картите да се използуват от ученици и студенти както за посещение на учебни занятия, така и за посещения на спортни обекти и др.”, поясниха от Общината.

При пенсионерите се премахва тавана за размер на пенсията. Всички старозагорци над 65 години ще могат до ползват месечна абонаментна карта за една линия на цена от 15 лева, за две линии от 24 лева и за цялата мрежа от 30 лева. Според вносителите на предложението, услугата е добра и за работещите пенсионери.  Всички възрастни над 80 години пък ще пътуват безплатно по една линия по избор.

Хората с увреждания над 71% и пенсия до 300 лв. ще плащат по 15 лева за абонаментна карта за една линия.

Предлагат се и карти с намаление за учениците пътуващи от селата към областния град.

„Ако останат средства от определаната субсидия при тези варианти, ще можем да направим облекчения и за други групи. Може да се въведат семейни карти или да се намали възрастта за безплатно пътуване”, коментира Йордан Николов.

„С тези промени се цели най-уязвимите слоеве на населението да пътуват на по-ниски цени. Търсим варианти и за целогодишни карти”, каза Димитър Авджиев, управител на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама