Презентират пред деца ползите от здравословното хранене в Търговище

11:13, 21 ное 16 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обучения на ученици за здравословно хранене и празници на здравето планира Регионалната здравна инспекция в Търговище по повод седмицата за борба със затлъстяването, която започва от днес. 

Планирани са обучения и практически занятия за здравословно хранене с ученици от училищата в Търговище и Омуртаг. В детската градина в Антоново е предвидено практическо занятие на тема здравословно хранене с активното участие на децата, а в същото време са обявени конкурси за тематична рисунка с деца от две детски заведения от Търговище.

В петък от 14 часа в конферентната зала на Инспекцията ще се проведе презентация на тема „Здравословен начин на живот”.

Наднорменото тегло е сериозен здравословен проблем. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други. Като резултат се наблюдава съкращаване на живота на заболелите с около 7-10 години. При 90% от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори и по-специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателната активност, поради което е предотвратимо. У нас с висок относителен дял на затлъстяване /19,8%/ са момчетата във възрастта 10 -14 г. Висок е процентът с наднормено тегло във възрастта 19 – 60 години, особено при мъжете.

През 2015 г. общият брой на учениците в област Търговище, преминали профилактичен преглед, е 9 285. От тях 1276 са с регистрирани заболявания, от които 572  са със затлъстяване или 6,16% от всички прегледани ученици, което е с над един процент в сравнение с 2013 година. 

Профилактиката на затлъстяването започва още в детския период, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. В комбинация с активни физически упражнения и достатъчен дневен прием на питейна вода, правилното и балансирано хранене е важен елемент в здравословното израстване на децата. Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването е промяна в хранителните навици и мотивацията на хората да увеличат своята физическа активност. Трите най-важни фактора, укрепващи здравето са: физическа активност и спорт, здравословно хранене и създаване на навици за здравословен начин на живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама