В Деня на християнското семейство произнасят беседа в сливенския храм „Св. Димитър”

07:39, 21 ное 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод Деня на православното християнско семейство в катедрален храм „Св. Димитър” в Сливен ще бъде произнесена беседа, съобщиха от Сливенската митрополия. Тя ще се състои днес от 16:00 ч.

Беседата е на тема „Християнското семейство като опора срещу престъпността”. Тя ще бъде произнесена от ставрофорен иконом Евгений Янакиев.

Всеки, който желае, може да присъства на беседата, призоваха от митрополията.

В днешния ден православната църква чества Въведение Богородично, празник на християнско семейство и православната християнска младеж. В Константинополската църква празникът е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 година.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първи пример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

Празникът Въведение Богородично – Денят на християнското семейство, е повод да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта, за да бъдем благословени – ние, домът ни, семейството ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама