Отслужват молебен за чадородие, ябълки помагат за зачеване на безплодни жени

09:21, 20 ное 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на един от най-големите християнски празници Въведение Богородично и Ден на християнското семейство пред чудотворната икона на Света Богородица в църквата в Горни Воден ще се извърши МОЛЕБЕН ЗА ЧАДОРОДИЕ. Той ще се отслужи днес веднага след вечерната литургия - около 18 часа.

Празникът наречен Златна ябълка се чествува на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. Това събитие е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира Св. Св. Кирик и Иулита.

Според обичая престоялите 5 седмици в църквата ябълки и коланче се раздват на днешния ден на жените без рожба. Нищо от ябълката не трябва да се изхвърля-дори и дръжката, за да се случи чудото.

През годините хиляди жени, които не са успели да заченат дълго време са потърсили помощта на чудотворния ритуал. Точно на днешния празник станалите майки идват тук с децата си, за да благодарят отново.

По думите на хората много са чудесата, извършени от Божията Майка пред тази нейна чудотворна икона през вековете. Някои от тях са описани в помениците пазени в местния музей. За други съдим по дарените на иконата украси, а за трети и досега се разказват предания.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама