Музеят в Добрич спечели проект за реставрация на крепостта Залдапа

09:15, 20 ное 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект за започване на действия по социализация и реставрация на крепостта Залдапа и другите крепости и скални манастири по течението на Суха река спечели Регионалният исторически музей в Добрич, съобщи директорът му Костадин Костадинов. Стойността му е 200 000 лева.

Със спечелените пари по други проекти, както и с тези, издействани от най-различни спонсори за разкопки, общата сума на допълнително спечелените за бюджета на РИМ-Добрич за тази година е 550 000 лв., посочи Костадинов. Той подчертава, че, за сравнение, целият годишен бюджет на музея е 350 000 лв.

Община Крушари получи за срок от 10 години от държавата имот  с площ от 410 дка. Той е част от териториалния обхват на груповата археологическа ценност от национално значение „Антична крепост Залдапа“. С предоставянето му става възможна социализацията на обекта и развитието на културния туризъм при спазването на Закона за културното наследство и предписанията на Регионалния исторически музей – Добрич.

В крепостта край днешното село Абрит, която е известна като Добруджанския Помпей, бе открита най-голямата известна базилика - дължината й е 62 метра, като на входа й има две камбанарии - нещо, което рядко се среща в този период - края на 5 в. - началото на 6 в.

Крепостта е обект от национално значение и археолозите споделят, че вече има интерес от български и румънски туристи, които идват на обекта.

Тази година археолозите откриха свети мощи на мъченици в уникалната ранно християнска крипта, открита това лято в крепостта Залдапа. Намерени бяха четири костици и част от челюст с 4 зъба и фрагмент от ръка, което дава неповторимата възможност да се направи ДНК анализ, за да се определи възрастта на индивида и хронологията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама