Заседава Областната епизоотична комисия заради случаи на заболяване

17:35, 14 ное 16 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заседание на Областната епизоотична комисия под председателството на заместник - областния управител Камен Костов се проведе в Сливен заради случаи на заболяването африканска чума по свинете в няколко европейски държави. Целта на срещата беше да се набележат мерки за предотвратяване появата и разпространението на заболяванията на територията на областта и за опазване здравето на животните и птиците, съобщиха от Областната администрация в Сливен.

Директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Пламен Пенчев запозна членовете на комисията с характеристиките на заболяванията. Беше подчертано, че в България не са констатирани случаи на птичи грип, най-близката до страната ни държава, в която е регистрирано заболяването, е Хърватия. Критични зони в България са поречията на р. Дунав и р. Марица. За област Сливен такива зони са поречието на р. Тунджа, яз. Жребчево и останалите язовири, особено в Новозагорско, откъдето преминава миграцията на дивите водоплаващи птици.

Набелязани бяха следните мерки: съвместни проверки на ОБДХ-Сливен с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици; извършване на засилен ветеринарен контрол на пазари на птици; извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти; извършване на периодични клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни и диви птици.

Собствениците на птицевъдни обекти следва да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар за болни птици; да не допускат излизане на птици извън дворовете; да не се допуска контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици; фуражът да се съхранява в закрити помещения. От РЗИ-Сливен информираха, че към момента изолациите на грипни вируси в България не дават показатели за този щам. Болестта африканска чума по свинете не е опасна за човека, но нанася огромни икономически загуби като смъртността по свинете е почти 100%. Тя поразява както дивите, така и домашните животни. Тръгнала е преди няколко години от Грузия и досега се е разпространила до Молдова и Украйна.

Д-р Пенчев информира, че съвместно с Регионална дирекция на горите – Сливен вече са направени срещи с ловните сдружения, които са запознати с епизоотичната обстановка. Раздадени са комплекти за вземане на кръвни и тъканни проби, както и начините на тяхното вземане, опаковане, съхранение и предоставяне на официалните лекари. По време на заседанието бяха набелязани конкретните мерки, които бяха оформени в заповед на областния управител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама