"Западна порта на Сердика" ще бъде открита догодина

15:00, 12 ное 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Археологическият парк "Западна порта на Сердика" предстои да бъде открит през пролетта на следващата година. Той ще съчетава античното наследство на древна Сердика, с парково пространство и места, специално предназначени за малки културни събития. Това обявиха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по култура, археологът Тодор Чобанов, които посетиха разкопките, цитирани от БНР. 

Обектът се намира между Католическата църква Св. Йосиф и ул."Вашингтон". Археологическите проучвания там започват през 2011 г. по програма "Култура" на Столичната община. След това е разработен проектът "Консервация, реставрация, експониранe и благоустрояване на археологически парк "Западна порта на Сердика", за който са осигурени 1,5 млн.лв. от Норвежкия финансов механизъм, съобщи кметът Фандъкова. Тя обясни, че сумата е толкова голяма, тъй като проектът включва и укрепване на част от ул. "Вашингтон" заради свличане.

"Това е един от най-интересните и важни обекти от античността, защото тук, край градските стени са минавали всички търговци и пътници, посочи Чобанов. По думите му това е бил участък от т.нар. Виа Диагоналис, на мястото е имало митница на древния град. Наша задача е да запазим това наследство, да го експонираме и да го предадем на поколенията. 

Кметът Фандъкова посочи, че през 2017 година ще започне археологическо проучване в градинката пред хотел "Рила", където се очаква да бъде открит голям дворцов комплекс. Ще продължат разкопките и на неолитното селище в "Слатина". Столичната община е в преговори с Министерството на културата за стопанисване на Ларгото от началото на следващата година.  

Процедурата обаче е сложна и необичайна, защото се отнася не само до самия обект на Ларгото, но и целия археологически резерват, чийто акт е издаден през 1997 г. Завършва също така укрепването на храма Света София, чиято сеизмична устойчивост е била силно компрометирана. Предстои и цялостна реконструкция на пространството пред църквата, съобщи още кметът Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама