"Дунав" с едно от най-добрите си класирания в елита и още резерви в подкрепата

17:31, 09 ное 16 / Спорт 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Дунав“ записа едно от най-добрите си класирания след първото изиграване на мачовете срещу всички свои съперници в елита.

25 са сезоните, в които русенският клуб, носещ името на голямата европейска река, е играл сред най-дорите у нас. 25 години след последния, той се завърна там и показва, че именно това е неговото място.

Към момента „драконите“ заемат четвъртото място в класирането на Първа лига с актив от 22 точки. Въпреки че получиха 5 гола в един от мачовете си напоследък, срещу 5-кратния шампион за последните 5 години „Лудогорец“, те са трети по показател „Най-малко допуснати попадения“. Причината е в отборната игра, благодарение на която всички си помагат в отбрана и нападение в дадени моменти. Тактиката, схемата и самият отбор са изградени през последните 2 години от треньорския щаб на Веселин Великов и действа като добре смазана машина и в елита с минимални промени и привличането и на опитните треньори Игнат Младенов и Пламен Донев.

Справка в статистическия справочник „ФК „Дунав“ в елита“ на Наньо Нанев сочи, че единственото по-добро постижение в дунавската история на този етап, след преполовяването на редовния сезон, датира от 1963 г. Тогава в последния есенен кръг „Дунав“ завършва 0:0 срещу „Левски“ в Русе. Двата тима зимуват съответно втори и първи с равни точки – по 20, с по 8 победи, 4 равенства и 3 загуби.

25 000 са зрителите по трибуните на Градския стадион в Русе на срещата на 18 декември 1963 г.

Съоръжението в момента обаче търпи ремонт, първият толкова сериозен от тези славни времена насам, включващ нова дренажна система и тревна настилка с изграждането на автоматична поливна система под нея, както и на осветление.

Поради това „Дунав“ на практика няма истинско домакинство в изиграните до момента 13 срещи в Първа лига и посреща своите гости на „Лудогорец Арена“. Въпреки това в част от двубоите си „драконите“ бяха подкрепени от солиден брой свои фенове.

До края на календарната година на тях им предстоят още две домакинства в Разград. И двете са срещу добре познати съперници от последната година във втория ешелон – „Нефтохимик“ Бургас и „Локомотив“ Горна Оряховица.

„Справка към момента сочи, че около 6-7 процента от разходите на клуба са покрити с приходите от билетите и сезонните карти. Това е важна част от бюджета, особено за клуб като нашия, който тепърва се утвърждава отново сред най-добрите у нас“, споделят от управата на „Дунав“.

Те отбелязват, че русенските любители на футбола са доказвали, че могат да се мобилизират и знаят кога и как да подкрепят своя „Дунав“. Поради това и клубното ръководство изразява надежда, че те отново ще са с любимия отбор и в тези последни за 2016 г. важни битки, които могат да укрепят позициите на „драконите“ сред най-добрите.

„Футболистите показаха, че заслужават подкрепа. Убедени сме, че през пролетта ще можем да сме още повече и да се радваме заедно на още повече престижни успехи и на Градския стадион в Русе. За целта обаче трябва да подкрепим „Драконите“ и в оставащите мачове до Нова година. Защото успехите се постигат, върховете се изкачват, но само с общи усилия и стъпка по стъпка в правилната посока“, заявяват от УС на ФК „Дунав“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама