Министър Теменужка Петкова: Започна предоставянето на помощта за предприятията заради намаляването на разходите за електроенергия

17:08, 09 ное 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес започна изплащането на помощта за предприятията в България във връзка с Наредбата за намаляване на тежестта за бизнеса от разходите за енергия от възобновяеми източници. Това каза в Пловдив енергийният министър Теменужка Петкова по време на посещението си в Комбината за цветни метали. Тя връчи уведомлението за предоставяне на помощ на главния изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД Румен Цонев. 

„Национална електрическа компания“ ЕАД ще възстанови на КЦМ близо 8 милиона лева от възобновяемата енергия, потребена от предприятието. Сумата е изчислена според Наредбата за намаляване на тежестта за бизнеса от разходите за възобновяема енергия, която Цонев определи като "положителен елемент, който дава сили на българската индустрия".

"Успешният край по работата върху наредбата започна още през миналата година с промените в закона за енергетиката. Това обаче не беше всичко-после започна една страхотна борба с европейските институции, но най-важното е, че имаше синхрон между министерството и всички заинтересовани", заяви Румен Цонев.

В министерството на енергетиката са постъпили общо 148 заявления от български компании за намаляване на тежестта на разходите, които плащат за възобновяеми източници на енергия. Предвижда се да им се изплатят 97 млн. лв. за регулаторния период.

"Успяхме да се преборим периодът да е 1-ви август  миналата година до юни тази година. Отстъпката, която се плаща в цената на ел.енергията от българския бизнес достига до 85 процента от компонента за възобновяеми енергийни източници", допълни министърът на енергетиката.

"С намаляването на разходите за енергия, предприятията у нас ще подобрят конкурентоспособността си на местните и на чуждестранните пазари", каза още Петкова

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама