Актуалните проблеми на доброволните формирования бяха обсъдени на семинар в Разград

15:17, 09 ное 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Актуалните проблеми на доброволните формирования бяха обсъдени на семинар в областната администрация в Разград. Срещата на тема „Ролята на ръководителя за функционирането на доброволното формирование“ бе водена от заместник-областния управител Нурие Црънгалова.

Семинарът бе в съответствие с изискванията на Плана за изпълнение на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации. Присъстваха представители на общините от областта, имащи задължения по Закона за защита при бедствия, служители на Областна администрация Разград и служители от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

При откриването на срещата Црънгалова подчерта необходимостта и важната роля на доброволните формирования, изразявайки убеждението си, че те ще бъдат истински помощници в трудни ситуации при защита на населението.

По време на семинара бяха дискутирани въпроси, относно актуалното състояние на доброволните формирования на територията на областта: брой доброволци, преминато обучение и/или предстоящо провеждане на такова, екипировка, застраховки, готовност за участие в превенцията, ограничаването или ликвидиране на произшествия и др.

Георги Георгиев – началник група в РДПБЗН представи изменението и промените в Закона за защита при бедствия и произтичащите от това промени в Наредбата за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования.

В рамките на дискусията се обсъди ролята и мястото на всеки един член в съветите и принципите на взаимодействие и добра комуникация между институциите, с оглед прилагане на политиките за защита на населението, както и на програмите за превенция на критичната инфраструктура.

По време на срещата стана ясно, че общините Кубрат, Исперих и Завет са преминали и трите модула на обучение на доброволните формирования, а Цар Калоян, Разград и Самуил само първия модул. Единствено в община Лозница не е изградено доброволно формирование. Предстои там да бъдат регистрирани 15 доброволци, които са подали заявление и трябва да минат първия модул на обучение през месец декември. Общият брой на доброволците в област Разград е 75.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама