В Разград се проведе Информационен ден за безработни младежи

14:25, 09 ное 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безработни младежи, регистрирани в Бюрото по труда в Разград се включиха в информационна среща по проект за младежка заетост. Информационният ден бе организиран съвместно с Агенцията по заетостта и трудовото ведомство в лудогорския град. На срещата присъства и директорът на институцията Христина Кулишева.

Несин Джафер, служител в Бюрото по труда в Разград представи пред младежите проекта „Нова възможност за младежка заетост”, и реализацията му до момента.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, 2014 – 2020 и се осъществява на територията на цялата страна. Целта на процедурата е да се повиши конкурентоспособността на младежите чрез осигуряване на възможност за стажуване или обучение по време на работа. Това ще улесни прехода от образование към заетост и ще доведе до натрупване на ценен професионален опит, необходим за заемане на свободни работни места, заявени от работодатели.

При стажа се назначава наставник на наетия по схемата младеж, като целта е максимално усвояване на практически умения по придобитата професия. От страна на наетия пък – той трябва да не е работил до момента по притежаваната от него квалификация и е необходимо да има завършено висше образование или професионална гимназия. А за тези, които ще се включат в обучението, трябва да са наясно, че могат да се обучават в професионален план, различен от завършената от тях специалност, като след самото обучение ще получат сертификат.

На работодателите, които осигуряват стажуване по схемата, ще им бъдат покрити разходите за възнаграждението на наетите лица за периода от 6 месеца и осигурителните вноски, които работодателите трябва да внасят. На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата и разходите за здравни и социални осигуровки за срок от 6 месеца.

Несин Джафер представи и постигнатите резултати по проекта в региона. От стартирането на схемата през септември 2014 г. до края на юни тази година в област Разград са подадени 356 заявки за общо 1006 работни места. От тях 231 места са за стажанти, а 775 за обучаеми.

От март.2015 г. до септември 2016 г. по двете фази са одобрени за сключване общо 356 заявки. От тях към края на септември са подписани 200 договора на обща стойност 1 023 288.18 лв. Реално включените в заетост безработни младежи до 30 септември са общо 294, от които в стажуване - 34 и в обучение - 260.

Към настоящия момент 207 младежи от региона, които са били включени в схемата, са сключили безсрочен трудов договор за последваща заетост при същия работодател, посочи експертът. Той допълни, че продължава сключването на договори с вече одобрени работодатели по схемата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама