Археологът Мая Мартинова: Откритата антична Римска баня е луксозна с мраморна облицовка

12:44, 09 ное 16 25 562 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Разкритата при строителни дейности на улица "Отец Паисии"13 Римска баня говори за лукс , всички вътрешни настилки-подови и по стените са от мрамор". Това съобщи за Пловдив Topnovini.bg археологът Мая Мартинова. Припомняме, че при разкопки за строеж на търговски център в Пловдив беше открито част от антично съоръжение, което специалистите датират от III-IV в. пр.Хр.

Археологическите проучвания са приключили, обектът е затворен, в момента се чака експертната комисия към Министерството на културата да даде оценка на разкритата археология. Според Мартинова няма опасност находката, която е сектор от голям комплекс, да бъде бетонирана.

"Разкрили сме масивни стени, водопроводни съоръжения и един басейн. Всички стени са мраморни, открихме и парченца мозайка, което говори за лукса на помещението. По принцип баните от това време са много големи комплекси, понякога се разпростират на много декари. Ние имаме данни, че в тази зона, особено около храма "Св.Марина" има много помещения, който са чат от архитектурата на стари обществени сгради", заяви Мартинова

Банята е ситуирана между двете големи обществени сгради от миналата-каквито са били театъра и стадиона. "Много е вероятно тази баня да е имала връзка със стадиона, където са се провеждали спортни мероприятия", допълни Мартинова и каза, че тези съоръжения са били място за социални контакти в миналото.

"Това е било място за срещи и за разговори. Хората от античния Филипопол са прекарвали много време в баните. Те са били с големи и многобройни помещения-съблекални, топли, студени, специални места за срещи. Хигиената по онова време е била на много високо ниво. Съдейки по дебита на водата, която е пристигала по акведукта от Родопите, е използвана почти колкото в настоящето. Градът е бил с организирана канализационна и водопроводна система", уточни още археологът.

Досега са открити още 2 римски бани (терми), които обаче са затворени, защото са на територията на частни имоти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама