Правителството предоставя на Община Крушари 410 дка от Добруджанския Помпей

12:42, 09 ное 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Крушари получава за срок от 10 години от държавата имот  с площ от 410 дка. Той е част от териториалния обхват на груповата археологическа ценност от национално значение „Антична крепост Залдапа“. С предоставянето му ще бъде възможна социализацията обекта и развитието на културния туризъм при спазването на Закона за културното наследство и предписанията на Регионалния исторически музей – Добрич.

Решението беше взето на днешното заседание на Министерски съвет.

В крепостта край днешното село Абрит, която е известна като Добруджанския Помпей, бе открита най-голямата известна базилика - дължината й е 62 метра, като на входа й има две камбанарии - нещо, което рядко се среща в този период - края на 5 в. - началото на 6 в.

Директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов съобщи, че вече е възложен проект за консервация, който музеят ще подари на община Крушари, но има нужда от подкрепа от страна на Министерство на културата, за да бъде предоставен на общината за стопанисване и тя да може да кандидатства по програми за финансиране.

Крепостта Залдапа е обект от национално значение и архелозите споделят, че вече има интерес от български и румънски туристи, които идват на обекта.

Тази година археолозите откриха свети мощи на мъченици в уникалната ранно християнска крипта, открита това лято в крепостта Залдапа. Намерени бяха четири костици и част от челюст с 4 зъба и фрагмент от ръка, което дава неповторимата възможност да се направи ДНК анализ, за да се определи възрастта на индивида и хронологията.

Наред с мощите археолозите са разкрили още сребърен медальон с алфа и омега и христов знак и две монети, които след почистване допълнително ще дадат информация та историците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама