ВКС потвърди присъдата на кмета на Кубрат Бюрхан Исмаилов

09:52, 09 ное 16 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Варненския апелативен съд, който постанови условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода с 3 годишен изпитателен срок на кмета на  Община Кубрат инж. Бюрхан Исмаилов. Подсъдимият трябва да плати и съдебни разноски над 9000 лева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. То е публикувано е на сайта на съдебната институция. Така според съдебното решение ОИК в Кубрат трябва да предприеме мерки запрекратяване правомощията на кмета.

С присъда, постановена от Окръжен съд - Разград през 2013 г., Исмаилов е признат за виновен в това, че през 2010 г. като председател на сдружение „Кубратска мера", което стопанисва общински пасища и мери е подал в Разплащателната агенция заявление за подпомагане по Системата за единно плащане за поддържане в добро екологично състояние на пасищата. Искането за евросубсидии било за 1756 хектара. Проверка на земеделските експерти обаче установила, че информацията относно поддържането на 396,77 хектара е невярна.

Условната присъда, постановена от Разградския окръжен съд бе потвърдена от Апелативния съд във Варна, а след това делото бе насочено към Върховния касационен съд за ново разглеждане. Установено е, че невярно декларираните площи са по-малко с 40,05 хектара и Исмаилов бе частично оправдан в тази част на обвинението. За останалите площи условната присъда остава в сила. Тази присъда е потвърдена от Върховния касационен съд, който счита, че въззивният съд не е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, материалният закон е приложен правилно, а наложеното наказание е справедливо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама