Фотоизложба в СУ по повод 1100 години от успението на Св. Климент

17:45, 07 ное 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В сряда, от 17.00 ч в Централното фоайе на Софийския университет ще бъде открита изложбата „Св. Климент Охридски – ученик и учител“. Събитието се провежда по повод 1100-годишнината от успението на св. Климент и е част от програмата на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изложбата е подготвена от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Автор на изложбата е проф. дфн Вася Велинова, а научен консултант – чл.-кор. Аксиния Джурова.

Целта на представената фотоизложба е да покаже различните проявления на делото на св. Климент, важни моменти от живота му, да припомни стила и красотата на творбите му. Ще бъде очертана дълбоката следа, която книжовникът оставя в литературната, културната и църковната история на българите и на останалите славянски народи.

Във фотоизложбата са включени изображения на св. Климент Охридски от стенописи и икони от ХІ до ХХ в. Те очертават широкия географски и хронологичен обхват на култа към светеца, превърнал се в обединителен символ на християнските народи на Балканите.

Показани са също и образци от преписите на многобройните му творби, разпръснати из библиотеките на всички славянски страни. Представени са съвременните форми на почитта към св. Климент Охридски в България чрез произведения на модерни български творци – скулптори и художници. Изложбата е израз на преклонението и признателността пред книжовното и просветителско дело на св. Климент Охридски, който е най-близкият ученик на славянските учители св. св. Кирил и Методий.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама