Започват седем дела срещу текстове от наредби в шест общини в Бургаско

17:37, 07 ное 16 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем дела, образувани по протести на прокуратурата срещу текстове от общински наредби в областта, e насрочил Административен съд – Бургас през месец ноември. Оспорват се подзаконовите нормативни актове, приети с решения на общинските съвети в Айтос, Бургас, Карнобат, Поморие, Приморско, Сунгурларе.

Два от протестите са против текстове от Наредбата за търговска дейност на открито и от Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваемите обекти в община Приморско. Възраженията са срещу изискването за предоставяне на декларация за липса на задължения на собственика преди да се издаде разрешение за поставяне на преместваем обект или рекламни елементи върху общински имот. Иска се отмяна на спорните текстове, т.к противоречат на актове от по-висока степен – Закон за устройство на територията/ЗУТ/ и Закон за ограничаване на административното регулиране и административен контрол върху стопанската дейност/ЗОАРАКСТ/. В протеста се посочва, че с декларацията за липса на задължения се налагат ограничения и тежести на гражданите, които не са необходими за целите на закона и не се улеснява стопанската дейност.

Предмет на съдебен спор са и разпоредби от общинските наредби за преместваемите обекти в Бургас, Карнобат и Поморие.

Прокуратурата не е съгласна с Наредбата за реда и извършването на амбулантна търговия в Айтос, приета през 2006 г. поради отмяна на закона, който регламентира осъществяването на тази дейност. От съда се иска наредбата да бъде отменена като незаконосъобразна.

Предмет на съдебен контрол за законосъобразност е и текст от Наредбата за местните данъци и такси в Сунгурларе, който въвежда такса разрешение за разкопаване на улици, тротоари и зелени площи и тяхното възстановяване. Протестиращият орган счита, че конкретната разпоредба е в противоречие на Закона за местните данъци и такси/ЗМДТ/ и Закона за устройство на територията/ЗУТ/ и се настоява да бъде обявена за нищожна.     

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама