Новите технологии и изкуството са акцент в Белгийските дни в София

16:56, 07 ное 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За осми пореден път от днес до 18 ноември в столицата се провеждат Дни на Белгия в България. Фестивалът тази година е под наслов „Fun, Food & Technology“.

Програмата е съставена от три части - културна, която включва изложба и концерт, традиционна кулинарна част с много прояви и част, посветена на технологиите, която ще покаже, че Белгия не е само популярна с шоколада, бирата си и белгийските гофрети, но и с новите си технологии. Това каза пред БНР посланикът на кралство Белгия у нас

Негово Превъзходителство Франсоа Бонтан, който е в страната ни от два месеца. От посолството ще връчат награда на белгийско предприятие, установено в България, което е вложило най-много енергия в областта на технологичните иновации. Ще има и семинар за белгийските предприятия, на който те ще представят дейността си в България.

Основният акцент в музикалната програма ще бъде концертът с участието на Ча Лимбергер, който е от ромски произход, изпълнител на джипси джаз, наследник на Джанго Рейнхард и неговото трио и Тима Недялкова - певица, известна както в България, така и в Белгия. Програмата на Белгийските дни включва и традиционната изложба с комикси.

По думите на Бонтан комиксите в Белгия са си направо отделен литературен жанр заедно със сюрреализма в изобразителното изкуство и поезията. Той обясни, че всички белгийски семейства разполагат с библиотека с комикси.

„С тази изложба искаме да припомним историята на белгийските комикси чрез кориците на различни албуми, ще покажем около петдесет корици от почти всички жанрове, както комикси за деца, така и за възрастни, от седем до 107 години, както казваме в Белгия", отбеляза посланикът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама