Даваме на германски съд сириец, ще търпи наказанието си у нас

16:07, 07 ное 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сирийският гражданин Мохамад Мамо, издирван от властите в Германия за трафик на бежанци, ще бъде екстрадиран във федералната република. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди решението на първата съдебна инстанция за предаването му. Компетентните власти в Германия водят наказателно производство спрямо него за шест престъпления, свързани с трафик на хора.

Мамо е в ареста от началото на октомври тази година. Той бе задържан на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена през август от главния прокурор на прокуратурата в Хоф, Бавария. Наказателното преследване спрямо него е за „съвместен нелегален трафик на чужденци по търговски съображения в идеална съвкупност“ - престъпления от Наказателния кодекс на Германия, и на Закона за пребиваването на чужденците.

Мохамад живее в България от 23 години, има статут на постоянно пребиваващ, постоянен адрес и семейство. Именно заради това съдът е изискал и получил гаранции от Германия, че ако бъде осъден на лишаване от свобода или вземане на мярка, изискваща задържане, Мамо ще бъде върнат в България, за да търпи тук наказанието си.

Варненският апелативен съд определи като неоснователни възраженията на адвокатите на Мамо срещу предаването му на немските власти. Спецификата на деянията, описани в ЕЗА, не е основание българският съд да откаже предаване на лицето на молещата държава. Няма спор, че извършването на описаните престъпления е започнало на територията на Република България, но и този съд намира, че става дума за задружна съучастническа дейност на поне две лица, свързана с организирането на трафик на хора. Даже и престъпната дейност да е започнала в страната ни, то тя е продължила и реално се е осъществила на територията на Германия. Единствено там се съдържа информация за това какви престъпления са извършени, кои са авторите и при каква форма на съучастие за всеки един от тях. На практика, в България не би могло да се проведе разследване и не би имало законова възможност за реализиране на наказателна репресия по отношение на Мамо, както и на свързаното с него лице.

Преди получаване на ЕЗА сирийският гражданин не е бил привлечен като обвиняем и не е подсъдим по дело в България. Освен това Мамо не е изтърпял и не търпи наказание в държава, която не е член на Европейския съюз за същите престъпления.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама