Млад шеф от Добрич готви „храна за душата“ в престижен ресторант в Америка

15:37, 05 ное 16 25 1355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Историята на млад кулинар от Добрич, който работи в престижен ресторант в Луизиана и, макар да има шанс за успешна кариера в Америка, иска да се върне в България, разказва в репортаж  телевизия BIT.

Антон Димитров е  от Добрич. Професионален готвач е от 4 години. В Америка е от около половин година.

Младият шеф е на 21 години и учи в Кулинарната академия HRС в София, където е последна година. Всяка година студентите имат стажове в чужбина. Тази година предложението за Антон било за Ню Орлиънс, щата Луизиана, известен с т.нар. „храна за душата”.

Споделя, че разбрал, че иска да готви професионално, когато бил на 16 години.



„Баща ми и дядо ми са военни. Всички бяха много изненадани, че аз избрах тази професия. Събудих се една сутрин с мисълта, че трябва да направя нещо с живота си, тъй като бях вече на 16 г., а аз обичам да организирам живота си занапред”, споделя младият шеф. Запалил се по готвенето от американско кулинарно предаване

За петте години като готвач, през които Антон пътува и работи, не само в хотели и ресторанти в България, но и в други части на Европа, казва, че кулинарията на Стария континент е на друго ниво в сравнение с тази в САЩ.

„Всеки си мисли, че Америка е свързана с хамбургери, с пържени картофи, но не е точно така. Хората тук обичат и хубава храна. Особено тук, в Ню Орлиънс, се консумират много морски дарове и много меса. Хамбургерите и другите типично американски храни, са по-назад”, споделя Антон.

Освен гурме храна, той приготвя и т.нар. храна за душата, известна за региона.



„Това са по-прости ястия, които са типични за Ню Орлиънс и областта, но пък много вкусни. Тук храната наистина се отличава от всяка една друга, тъй като е смесица от испанска, от френска и др., просто смесица от много вкусове. Но, като цяло, хората тук обичат храната да е пикантна. Имат микс от подправки, които могат да се срещнат само в този регион”, разказва Атон. Според него обаче, най-важната съставка в „храната за душата” е любовта.

На въпрос къде вижда бъдещето си, младият българин обяснява, че от професионална гледна точка иска да се върне в Европа, защото кулинарията е малко по-развита, отколкото в Америка.







 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама