На Архангелова задушница Плевен почете паметта на загиналите воини

14:37, 05 ное 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със заупокойна молитва, отслужена от плевенски свещеници, десетки граждани и официални лица се помолиха за  душите на хилядите знайни и незнайни войни пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина в  Плевен. 

„Нека за миг си припомним историята на нашето отечество. Толкова векове то съществува благодарение на своите храбри воини, готови винаги да пожертват живота си за сигурността и целостта на своята мила родина”, каза полк. Николай Бешев, командир на плевенския гарнизон.

„На този ден ние, православните християни, свеждаме чела и коленичим, за да почетем саможертвата на предшествениците ни, дали живота си за свободата на Отечеството.

Неподвластни на човешките закони, времето тече неумолимо и оставя незаличимата си диря по земята и в душите ни. Календарът на националните ни чувства продължава да бележи своите светли дати, да възкресява синовната обич и възражда нашето родолюбие.

„Българският народ тачи своите национални герои, превърнали се в еталон за честно и безкористно изпълнен дълг към Родината. Нека пазим в сърцата си паметта за тях, за да я пренесем във времето с любов и надежда в бъдещето“, допълни той.

На ритуала днес присъстваха и народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, зам.-кметът на Плевен Милен Яков, бригаден генерал Буров, почетен взвод от Плевенския гарнизон, представители на патриотични организации, ветерани и др. В знак на признателност пред паметника на Четвърти пехотен полк бяха положени венци и цветя.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадали.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама