Столетница от Гецово е най-възрастният избирател в община Разград

13:18, 05 ное 16 / Любопитно 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столетница от Гецово е най-възрастният избирател в община Разград, която има право да гласува на изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември, съобщиха от общинския пресцентър. Общо в общината право на глас имат 53 542 жители, като от тях 34 382 са живеещите в Разград, а 19 160 в населените места на общината. Своя вот за първи път на изборите за президент и в националния референдум могат да упражнят и 605 младежи, навършили 18 години.

До изтичане на крайния срок в Община Разград са подадени 422 заявления за вписване в избирателния списък по настоящ адрес за изборите за президент и вицепрезидент и за референдума. От тях 94 са от общинския център и 328 в селата на територията на общината. Две заявления не са удовлетворени, тъй като заявителите нямат адресна регистрация по настоящ адрес.

От избирателните списъци са заличени 953 жители на общината по различни причини - поставени под запрещение; лишени от свобода; вписани в избирателния списък по настоящ адрес; вписани в списък за гласуване извън страната.

В законоустановения срок в общинска администрация в Разград и в населените места на общината не са постъпили необходимия брой (не по-малко от 10) заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия от лица с трайни увреждания. Поради това от РИК-Разград не е назначена подвижна секционна избирателна кутия.

Община Разград е създала организация за транспортиране в деня на изборите на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването, с адаптиран автомобил. Нуждаещите се могат да подават заявки на телефони 084 618 146 и 084 618 218 до днес включително, а на 6 ноември на телефони 084 618 218 и 084 618 245. Заявителите е необходимо да посочат адрес, от който да бъдат взети; номер на секция, в която ще гласуват и дали се придвижват с помощни средства. Всички избирателни секции в община Разград са обособени на първи (партерен) етаж и са в сгради, достъпни за паркиране на автомобили на избиратели с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама