Язовирите „Асеновец“ и „Жребчево“ са в добро състояние, установи проверка

10:58, 05 ное 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огледи на всички 27 потенциално опасни язовири на територията на Сливенска област са направени в периода 17-27 октомври 2016. Ивършен е оглед и на още 3 язовира, които са с констатирано неизправно състояние при предходни проверки (яз. „Новоселец“, яз. „Митрокук“ и яз. „Николаево“). За всеки проверен язовир е съставен констативен протокол с предписания, който се изпраща до кмета на съответната община за изпълнение.

От проверката на 27-те потенциално опасни язовири, стана ясно, че в изправно състояние са 7 язовира, 14 са в неизправно частично състояние, 2 са в неизправно и неработоспособно състояние, докато 4 са в предаварийно състояние.

В Община Сливен язовирите в предаварийно състояние са яз. „Злати войвода 1“, яз. „Горно Александрово“ и яз. „Маджаров 2“ , а в Котел такъв е яз. „Ябланово“. За всички язовири в предаварийно състояние е направено предписание към съответните общини за вземане на решение за възстановяване или извеждане от експлоатация и бракуване.

Техническото състоянието на двата големи язовира в областта „Асеновец“ и „Жребчево“ е много добро.

Есенният преглед на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти в Сливенска област се извърши от междуведомствена комисия, председателствана от заместник областния управител Камен Костов. В комисията участваха представители на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив, Басейнова дирекция „Черноморски район“- Варна, РД ПБЗН - Сливен, РИОСВ - Стара Загора и РИОСВ - Бургас, областна администрация Сливен и представители на четирите общини, „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Средна Тунджа“, НЕК ЕАД - предприятие „Язовири и каскади“, ВиК ООД Сливен.

Комисията обходи и критични речни участъци за проверка на проводимостта на речните корита извън населените места. Изготвена е Програма за планово почистване на участъци от реките Тунджа, Беленска, Стара река, Нейковска и Луда Камчия, които се намират извън населените места. Почистването им е наложително с оглед защита на населени места, стопански обекти и инфраструктура от наводняване. При осигуряване на финансов ресурс, дейностите по програмата ще бъдат възложени. Комисията е предложила допълнително в програмата да бъдат включени нови участъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама