Архангелова задушница е

07:22, 05 ное 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във всеки православен храм, на Архангелова задушница се прави панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

Задушница е ден за помен на душите на починалите.

В църковния календар са фиксирани датите на задушниците, които са 3 - Голямата Задушница преди началото на Великия пост, Задушница преди Петдесетница - Черешова задушница и Архангелова Задушница .

Задушница се чества винаги в събота - деня, който в църквата е отреден за ден на покойниците.

Богослужението е с молитви за починалите. Службата е заупокойна, подир която се прави обща панихида. Във всяко съботно богослужение има специални песнопения и канон за мъртвите.

По православния обичай празниците започват от предната вечер и се отчитат с вечерната служба в храмовете. Поради това още в петъчния следобед и в събота до обяд близките на починалите посещават гробовете. Преливат ги с вино, оставят храна, поставят цветя, палят свещи и кандила, прекадяват с тамян.

След това раздават, дори и на случайни, непознати хора жито и храна, наречена подавки - пита, маслини, сладкиши, баници, бонбони, плодове и други лакомства, които починалите близки са обичали преживе за "Бог да прости".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама