Плевнелиев призова да гласуваме активно и разумно на президентските избори и референдума

20:10, 04 ное 16 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Нека гласуваме разумно, да подкрепим устойчивите решения, да дадем път на ценностите и морала, на демокрацията, на мира и свободата. Призовавам всеки гражданин да упражни своята власт, защото гласуването не е просто задължение и право, както и не е еднократен акт на подкрепа за политик и политическата сила, която го е издигнала. Народният вот е е най-мощното оръжие за задаване посоката на развитие на страната за един по-дълъг период от време.“

С тези слова президентът Росен Плевнелиев се обърна към народа преди деня за размисъл на президентските избори и националния референдум, които ще се проведат на 6 ноември. Обръщението му беше излъчено по Българската национална телевизия и Българското национално радио в 20:00 ч. тази вечер.

По неговите думи Европа и светът преживяват един от най-тежките си периоди от седемдесет години насам: „Нагледахме се на месии и популисти в нашата история. Те винаги идват в тежки времена, експлоатират страховете на хората и никога не са довели, който и да е проблем до трайно решение“, отбеляза държавният глава.

„Никой не бива да подценява мъдростта на българския народ. Когато застанем пред урните, нека подкрепим ценностите и реалистичния подход, даващ решения по пътя на осъществяване на националния идеал“, каза Плевнелиев.

Той е уверен, че и при тези избори сънародниците ни ще покажат, че освен качествата на един или друг кандидат, ценностният избор на България, като част от Европейския съюз и НАТО, е съзнателен, „така, както безалтернативни са мирът, свободата и демокрацията“.

Президентът призова политическите партии и всички участници в предстоящите избори да уважат правото на суверена да направи своя избор свободно и независимо.

„Нека не натоварваме деня за размисъл с опити за манипулация и нерегламентирано привличане на гласове. Познаваме този подход от близкото минало, но всеки трябва да се е убедил, че подобен успех е измамен, а пораженията които нанася на политическата система и на гражданското общество са несравнимо по-тежки. Нека всички да уважим народа си, да повярваме в неговата мъдрост и да приемем решението му такова, каквото е“, призова още Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама