Завърши форумът „Голямата война – сто години по-късно“

17:25, 04 ное 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В продължение на четири дни Военноморският музей беше домакин на серия от прояви, посветени на 100-годишнината от Първата световна война. Те бяха обединени в научно-практическия форум „Голямата война – сто години по-късно“. Началото беше дадено с изложбата „Художникът на фронта“, която представя картини на видни български военни художници, мобилизирани през Първата световна война. Те са от фондовете на Националния военноисторически музей в София и на Военноморския музей.

Програмата продължи с научната конференция „България и войната на море“. Гости на откриването й бяха кметът на Варна Иван Портних и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. В конференцията участва и директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова. По време на двудневната среща бяха изнесени научни съобщения и доклади по теми, които засягат отбраната на българските брегове по време на големия световен конфликт: аспекти от политиката на Великите сили в региона; бойните действия, в които участва флотът; проблемите, които са тревожели обществото във военновременните години; отражението на войната в изкуството и литературата. Участие взеха утвърдени учени в своите области, преподаватели от университети в страната, музейни работници, изследователи от наши и чуждестранни научни центрове. Присъстващите обмениха мнения, засегнаха спорни тези, представиха новоиздирени факти.

Най-младите участници във форума бяха ученици от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”. Те подготвиха два открити урока, които се проведоха вчера и днес в атмосферата, създадена от творбите на Вл. Димитров - Майстора, Ал. Мутафов, К. Щъркелов и другите майстори на четката, включени в откритата дни по-рано изложба. Гимназистите срещнаха присъстващите с най-вълнуващите епизоди от участието на флота в Първата световна война и с изкуството по време на войната.

Инициаторът на събитията – Военноморският музей, благодари на своите партньори: Институт за исторически изследвания при БАН, Македонски научен институт, Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуство „Константин Преславски” – Варна, ИК „Морски свят – Морски вестник” – Варна, както и за финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна.

Изложбата може да бъде посетена до края на 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама