Нов кът за отдих откриха в Шумен

15:20, 04 ное 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районът северно от къща „Елеонора“ към булевард “Симеон Велики” в Шумен вече е благоустроен. Работници от общинските предприятия “Строителство и благоустройство” и “Паркове и обредна дейност” почистиха буренясалото пространство, изградиха алея с кътове за почивка и открита експозиционна площ, на която са поставени каменни пластики. Благоустрояването е направено със средства от общинския бюджет. Това съобщиха от пресцентъра на Община Шумен.

Автори на скулптурните фигури са Бехчет Данаджъ, проф. Кирил Мескин от Плевен, доц. Димитър Балкански от Шуменския университет, Валентина Великова, уредник в ХГ. „Елена Карамихайлова“ и проф. Иван Чолаков. Всички те са участници в три от изданията на Международното биенале по скулптура в село Мадара.

В градинката са монтирани нови пейки, чешма, градинско осветление, предвидено е озеленяване на терена. Ремонтиран е и тротоарът по бул. „Симеон Велики“ и ул.“ Цар Шишман“. На площ от близо 700 кв. метра е художествено оформена градина като продължение на пространството около двете възрожденски къщи, предвидени за художествена галерия. Простраството се вписва в общата визия на администрацията за подновяване и облагородяване облика на възрожденския квартал. „Намерението ни е то да привлича различни творци – художници, писатели, музиканти за не много мащабни културни събития на открито“, обясни заместник-кметът Найден Косев.

На мястото вече са монтирани камери, с които да опазим направеното, каза кметът Любомир Христов. „Ще поставим табелки, на които да бъдат изписани имената на авторите. Имаме намерение да изградим още такива пространства, които естетически да подобрят облика на града. За съжаление, още много такива творби от биеналето все още стоят захвърлени.“

Общинската администрация си е поставила за цел да завърши изграждането на къща „Елеонора“ и да пребазира художествената галерия в нея. Необходими са около 400 000 лева и средствата ще се търсят от различни източници.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама