Община Търговище обявява отново поръчката за саниране на жилищните сгради

14:28, 04 ное 16 25 1202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществената поръчка за санирането на жилищните сгради в Търговище, с коригираните референтни стойности, днес е изпратена в Агенцията за обществени поръчки (АОП) за задължителен контрол чрез случаен избор, информираха от пресцентъра на местната администрация. От там добавиха, че до дни предстои повторното обявяване, след като откритата процедура беше прекратена по независещи от Общината причини, във връзка с намаляването на референтните стойности за допустимите дейности при изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 

От местната власт определиха като спекулации, почиващи на непознаване на нормативната база и боравещи със свободна интерпретация и злоупотреба с фактите твърденията, че има забавяне и неясноти около стартиране на санирането на жилищни сгради .

Откритата процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет:  „Изпълнение на инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР за обновяване на обекти в гр. Търговище по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, включително упражняване на авторски надзор, по 15 обособени позиции” е изпратена за задължителен контрол чрез случаен избор на 13 септември в Агенцията за обществени поръчки. Седмица по-късно обявлението за обществената поръчка е публикувано в Регистъра на обществените поръчки, както и в „Официален вестник” на Европейския съюз. 

Срокът за подаване на офертите за саниране на 17 жилищни обекта, които са в 15 обособени позиции, беше 25 октомври, а прогнозната обща стойност  - 15 633 820 лева без ДДС.

"На 5 октомври в сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, беше публикувана Таблица с актуализирани референтни стойности за допустимите дейности при изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  Стойностите бяха намалени с 25 %, с указание те да бъдат приложени и при обявените поръчки, за които не са изтекли сроковете за получаване на оферти, което засегна и поръчката на Община Търговище. Беше дадено указание стойностите да се изменят. Към датата на публикуване на промените референтни стойности, бяха изминали 15 дни от обявяването на процедурата за санирането в Търговище, което съгласно изискванията на Закона, не позволи коригиране на документацията, респективно на стойностите и наложи прекратяване на откритата процедура." обясниха от местната власт.

От там обясниха, че са потърсили всякакви законови възможности, включително и запитвания до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да не се стигне до прекратяване.

"Ако Община Търговище не беше предприела това действие, то тогава тя трябваше да поеме от бюджета си разликата между предишните и коригираните стойности, която е в размер на приблизително 2 400 000 лв. без ДДС, които щяха да натоварят бюджета. Както е известно, Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради осигурява всички необходими средства за саниране и при това положение компенсирането на разликите в цените със  средства от бюджета на Община Търговище би било разхищение на финансов ресурс, което подлежи на санкции и ще засегне обществения интерес." категорични са от администрацията. 

От там добавиха "Относно спекулациите за забавяне на дейностите по стартиране на санирането на жилищните сгради ръководството на Общината уточни, че: Обследването за установяване на техническите характеристики и изготвяне на техническите паспорти на 13 сгради приключи в началото на февруари 2016 г. През март беше финализирано обследването за енергийна ефективност на същите сгради. За последните 4 обекта, за които имаше обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията, процедурите приключиха през юли-август."

"Ръководството на Общината прави възможното да навакса пропуските в работата по подготовка и реализацията на процедурите за саниране на жилищните сгради по Националната програма, като съблюдава законовите срокове и процедури и неотклонно следва обществения интерес. Фактът, че едва 17 жилищни обекта (блокове и отделни входове) са се включили в програмата е извън правомощията на настоящото ръководство, тъй като кандидатстването и подготовката на документите е извършено в периода февруари – ноември миналата година." се казва в позицията на общинската администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама