Област Шумен е подготвена за зимата

12:58, 04 ное 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общините в област Шумен са готови да посрещнат зимата. Това бе обявено днес на заседание на Областния щаб за защита при бедствия.

Всичките 69 училища и 101 детски градини в областта са снабдени с дърва за отопление. В изправност са и ученическите автобуси, които превозват децата.

При усложнена зимна обстановка кметовете на населени места имат право да преустановят учебните занятия за три дни. Това обаче може да стане само след уведомяване на образователния инспекторат в Шумен.

В трите болници на територията на областта са осигурени допърнителни легла за родилки и хора на хемодиализа. Седемте центъра за спешна помощ в Шуменско разполагат с необходимите медикаменти. От общо 23 линейки в изправност са 21.

Кризисният център за настаняване на бездомници в Шумен има 15 места. Там се осигурява безплатна топла храна за изпадналите в нужда хора.

От МВР, пожарна, ВиК, „Енерго-Про” и звеното за поддръжка на далекопроводната електрическа мрежа обявиха пълна готовност за зимния период. Ведомствата разполагат с необходимата високопроходима и тежка верижна техника.

При необходимост военното формирование в Шумен е готово да окаже помощ с техника и 20 войници.

През зимния период отсечката на автомагистрала „Хемус” в област Шумен ще се поддържа от фирма „Автомагистрали Черно море”. Предприятие ДЗЗД ще се грижи за останалите участъци от републиканската пътна мрежа. Представителите на двете фирми, заявиха, че разполагат с необходимите снегопочистващи машини, инертни материали, сол и луга. До 15 ноември техниката трябва да бъде в пунктовете на базите за зимна поддръжка.

Подготвени са и центровете за настаняване на закъсали в общините Върбица и Венец.

Проблемен остава участъка при разклона на село Пристое в в община Каолиново, където при снеговалеж се образуват преспи от по 3-4 метра. От общинската администрация на Каолиново увериха, че фирмата наета за почистване на общинската пътна мрежа има капацитет да се справи при усложнена пътна обстановка.

Проблемен остава язовира в каспичанското село Косово. Предстои той да бъде източен, след което ще се подмени изпускателния кран, който в момента не работи. Водоемът обаче не е заплаха за населението.

Непочистено от растителност остава коритото на река Каменица в обина Каспичан. На места реката е заблатена, което при обилни валежи води до проблеми с канализацията. От местната управа информираха, че реката се поддържа от „Напоителни системи” и те трябва да вземат мерки за почистването й.

В момента тече проверка на всички потенциално опасни язовири на територията на областта. Инспекицията ще приключи в края на този месец.

На днешната среща се оказа, че три общини – Нови пазар, Каспичан и Венец са наели една и съща фирма за зимна поддръжка на пътищата. Това обаче е в нарушение на държавна разпоредба, защото при тежка зимна обстановка има риск от забавяне на дейностите по почистване на пътната мрежа.

През зимата междуселските пътища в община Шумен ще се почистват от фирма „Барс”. Тя ще чисти и главните улици в селата. В областния град за основните пътни артери ще се грижат двете почистващи фирми „Екомакс” и РТК.

За снегопочистване и поддръжка на малките улици в града Общината е заделила 180 хил. лева. При обявения търг обаче не се явиха желаещи фирми и сега местната власт ще покани фирми за тази дейност.

„Не се очакват снеговалежи през ноември на територията на област Шумен”, прогнозира синоптика Лили Велева. Минималните температури ще бъдат от минус 5 до 0 градуса, а максималните се очаква да достигнат 20-25 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама