Подготвят мащабни социални проекти в Сливен

08:29, 04 ное 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По 8 проекта в социалната сфера, които осигуряват подобряване на качеството на живот на уязвимите групи, работи Сливенска община. Два от проектите са приключили, по 6 дейностите продължават, обяви зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Най-значим по капацитет, заради това, че ще обхване до 3 000 души, е проектът „Осигуряване на топъл обяд в Община Сливен”, който ще започне от 1 ноември. Ще се обслужват и потребители от селата. „Първоначално беше предвиден да е с продължителност от 6 месеца, вече можем да кандидатстваме за удължаване с още 6 месеца. По този проект всеки месец може да се подават заявления от потребители на услугата”, каза Чиликова.

Проектът за подобряване на достъпа по семейно планиране се изпълнява от 2014 година и приключва в края на тази година. Годишно се осигурява безплатен достъп до услуги за семейно планиране на 600 жени.Той е насочен предимно към жени от кв. „Надежда”, с цел повишаване на тяхното познание за планиране, консултиране и изграждането на трайни навици.

Направена бе първа копка по Интегриран проект за социално включване на ромите. Той се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът предвижда изграждането на детска градина, която да обхване близо 150 деца, 32 от тях в яслена група и 120 в детска градина. По проекта ще бъдат изградени медицински център и читалище. Предвижда се строителството да приключи в рамките на една година.

Общината работи по проект за предоставяне на интегрирани детски услуги в общностен център. Дейностите по него ще започнат до края на декември. Той предвижда услуги за около 420 деца от 0 до 7 годишна възраст, както и техните родители. По проекта се осигурява психолог и логопед. „Има изключителен интерес от  родителите”, посочи зам.-кметът.

Сред останалите проекти със социална и образователна насоченост, по които работи Община Сливен, е „Приеми ме”, който приключва на 31 март 2018 година. „По този проект имаме 39 утвърдените приемни семейства, като в тях са настанени 48 деца”, каза още Чиликова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама